KrisDiMarYana КрисДиМарЯна ®

  [BG]   RU   EN  

 
Рейтинг: 3.00
(39)
♥ Начало ♥
♥ Новини ♥
♥ Публикации ♥
♥ Снимки - сватба ♥
♥Снимки-Кристиян♥
♥ Снимки-Димитър ♥
♥Снимки Маргарита
♥ Снимки - Яна ♥
♥Снимки-Приятели♥
♥ Снимки - КДМЯ♥
♥ Клипове - КДМЯ ♥
♥ Клипове ♥
♥ Регистрация ♥
♥ Приятели ♥
♥ Анкети ♥
♥ Аквариум ♥
♥ Картинки ♥
♥ Картички ♥
♥ Музика ♥
♥ Форум ♥
♥ Св. Валентин ♥
♥ Поговорки ♥
♥ Връзки ♥
♥ KrisDiMarYana ♥
♥Текстове песни♥
♥ Чат ♥


♥ KrisDiMarYana ♥ ♥ Календар ♥ ♥ Времето ♥ ♥ Ч@т ♥ ♥ Конт@кти ♥

♥ Новини ♥ / ♥ Новини ♥

07 Юли 07, 10:32
Седемте нови чудеса на света!
Това са Великата китайска стена, град Петра в Йордания, статуята на Христос Спасител в Бразилия, Мачу Пикчу в Перу, Чичен Ица в Мексико, Колизеумът в Рим и Тадж Махал в Индия









Великата китайска стена, град Петра в Йордания, статуята на Христос Спасител в Бразилия, Мачу Пикчу в Перу, Чичен Ица в Мексико, Колизеумът в Рим и Тадж Махал в Индия са новите Седем чудеса на света.

Те бяха избрани след гласуване на сайта New7wonders.com и чрез SMS-и, в което участваха 100 млн. души от всички краища на планетата. Те можеха да гласуват за предпочитаните от тях "чудеса" от януари тази година.

Великата китайска стена
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Резултатите от вота бяха обявени на стадион "Луж" в португалската столица Лисабон по време на пищна церемония, напомняща тържествата по откриването и закриването на Олимпийските игри. Тя бе предавана по телевизиите в 170 държави и гледана от 1,6 млрд. жители на планетата.

На шоуто присъстваха бившият американски астронавт Нийл Армстронг, бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан, йорданската кралица Рания и португалският премиер Жозе Сократиш, чиято страна сега е ротационен председател на ЕС. Водещи бяха американските актьори Бен Кингсли и Хилари Суонк.

40 хил. зрители на стадиона гледаха зрелищната проява

Тя започна с отварянето на огромна златна книга върху голямата сцена с площ от 6500 кв.м, на която бяха представени древните Седем чудеса на света. После книгата беше заменена с гигантски компютър, символ на вота за новите чудеса.

В първата част на церемонията бяха обявени и кои са седемте чудеса на Португалия. Това беше жест към страната домакин, която нямаше нито един обект в списъка на 21-те претенденти.

Седемте нови чудеса на света бяха избрани след надпревара, в която участваха 21 обекта, които пък бяха предварително селекционирани още през януари 2006 г. от общо 77 предложения.

Селекцията тогава бе извършена от жури, съставено от изтъкнати архитекти и от бившия генерален секретар на ЮНЕСКО Федерико Майор.

Сред 21-те финалисти бяха още Акрополът в Атина, църквата "Света София" в Истанбул, Кремъл и храмът "Св. Василий Блажени" в Москва, замъкът "Нойшванщайн" в Германия, Айфеловата кула в Париж, мегалитите Стоунхендж във Великобритания, храмовете Ангкор Ват в Камбоджа, дворецът Алхамбра в Гранада, храмът "Киомизу" в Япония, замъкът "Нойшванщайн" в Германия, Статуята на свободата в Ню Йорк, операта в Сидни, древният град Тимбукту и каменните статуи на Великденските острови в Чили.

Кампанията за обявяване на Седемте нови чудеса на света бе лансирана от швейцарския турист и режисьор Бернар Вебер, след като през 2001 г. талибаните разрушиха двете гигантски статуи на Буда в долината Бамиян в Афганистан.

"Идеята е да се стимулира културният диалог и взаимният културен респект", обясни пред Франс прес Тиа Виеринг, говорител на фондацията "Новите 7 чудеса" със седалище в Цюрих, Швейцария, организирала гласуването. Кампанията обаче не беше подкрепена от ЮНЕСКО.

Древните Седем чудеса на света са съществували преди повече от 2000 години и всички са били в региона на Средиземно море. От тях само пирамидите в Гиза са се запазили и до днес. Останалите са статуята на Зевс Олимпийски, храмът на Артемида в Ефес, висящите градини на Семирамида, мавзолеят в Халикарнас, Родоският колос, фарът в Александрия.

От днешните чудеса три са в Латинска Америка. Бразилският президент Луис Инасиу Лула да Силва поздрави бразилския народ с това, че статуята на Христос Спасител, издигаща се на хълм над Рио де Жанейро, също се нареди сред финалистите.

"Статуята на Христос винаги си е била чудо за Рио и за Бразилия, а от днес тя ще стане чудо и за целия свят", се казва в изявлението на Лула да Силва.

Включването й в списъка ще донесе на Рио допълнителни приходи от 90 милиона долара, смятат специалисти.

Кратка справка за Седемте нови чудеса на света:

Великата китайска стена - 6700-километровото отбранително съоръжение е най-голямата издигана от човека структура в света. Голяма част от нея е построена от VII в. до IV в. пр. Христа, за да защити отделните династии от нашествията на хуни, монголи и други племена.

Град Петра в Йордания - древният град Петра в югозападната част на Йордания е построен терасовидно около Вади Муса или долината на Моисей. Бил е столица на древното царство на набатеите, намирал се е на пътя на керваните и е продължил да процъфтява под римско управление, след като набатеите били разгромени през 106 г. сл. Христа.

Статуята на Христос Спасител в Бразилия - 38-метровата статуя на Христос с разперени ръце гледа към Рио де Жанейро на атлантическия бряг от хълма Корковаду. Изваяна е от полско-френския скулптор Пол Ландовски, тежи над 1000 т и е изградена на части във Франция, които впоследствие били докарани с кораб в Бразилия. Статуята е тържествено открита на 12 октомври 1931 г.

Мачу Пикчу в Перу - построени по времето на империята на инките през XV в., големите стени, дворци, храмове и домове в Мачу Пикчу се намират на 2430 м надморска височина в Андите, откъдето има изглед към долина, на 500 км югоизточно от Лима. Остава загадка как големите камъни са били транспортирани на такава надморска височина, за да бъде построен отдалеченият град.

Пирамидата в Чичен Ица в Мексико - стъпаловидната пирамида, увенчана с храм на върха си, е построена на свещено място, което е било един от центровете на маите на полуостров Юкатан в Мексико. Издигната е съобразно слънчевия календар, за да може сенките по време на есенното и пролетното равноденствие да напомнят виеща се по стъпалата й змия.

Колизеумът в Рим - огромният амфитеатър в Рим е открит през 80 г. от император Тит на церемония за игри, продължили 100 дни. Колизеумът с 50 000 седящи места е вдъхновил дизайна на съвременни стадиони и е бил арена, където гладиатори са се сражавали до смърт.

Тадж Махал в Индия - беломраморният мавзолей в Агра, щата Утар Прадеш, е построен от император Шах Джахан между 1632 г. и 1654 г. за любимата му съпруга Мумтаз Махал, която умира при раждане. Комплексът е ярък пример за комбиниране на индийския, персийския и ислямския стил в архитектурата и включва гробниците на императора и съпругата му.



Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

5.0317